Què és l'Efecte Bokeh o Profunditat de Camp?

Què és l'Efecte Bokeh o Profunditat de Camp?

La paraula Bokeh prové de la paraula japonesa “boke” (暈け) que significa desenfocament o falta d'enfocament, es pronuncia boké.

Bàsicament és l'efecte que es pot apreciar en un fons amb un desenfocament suau que s'obté quan es fa la presa a un subjecte, utilitzant un objectiu amb el diafragma més ampli possible (a número f/ més petit). 

Encara que l'efecte bokeh és una característica de la fotografia, l'objectiu és molt important per a aconseguir-lo i determina la forma i la grandària visible d'aquest. Aquest efecte es veu determinat per la forma de les làmines del diafragma de l'objectiu. Així doncs un objectiu amb làmines de forma més circulars crearà cercles més rodons i suaus en el fons desenfocat. Un objectiu amb una obertura del diafragma que tingui una forma més hexagonal reproduirà aquesta forma en el fons. 

Per a aconseguir aquest efecte bokeh en una presa és necessari utilitzar un objectiu de molt bona obertura, amb almenys un diafragma de f/2.8, encara que l'ideal serien diafragmes més ràpids, com més, millor; f/2, f/1.8 o f/1.4. A molts fotògrafs els agrada utilitzar objectius fixos quan prenen fotografies en les quals volen que l'efecte bokeh sigui visible.

Com aconseguir un efecte Bokeh?

La millor manera de tret per a aconseguir un bon efecte Bokeh seria el de prioritat al diafragma o Manual.

En la manera Manual podràs triar tant l'obertura del diafragma com la velocitat d'obturació. En la manera Prioritat al diafragma podràs triar el pas f/ (obertura del diafragma) mentre la càmera selecciona la velocitat d'obturació adequada per a l'exposició.

 Igualment, si no disposes d'un objectiu amb una gran obertura és possible aconseguir un bon efecte. Si incrementes la distància entre el fons i el subjecte, podràs aconseguir-lo encara i amb diafragmes més petits.

A més, com més reduïda sigui la profunditat de camp o com més lluny estigui el fons, més desenfocat quedarà. Si està utilitzant una llum de fons, una llum lateral o una llum sobre el subjecte, l'efecte bokeh serà més agradable a la vista.

Els retrats són excel·lents per a experimentar amb l'efecte bokeh. Concretament, els retrats en primer pla. També són molt comuns els retrats en primer pla a subjectes de naturalesa, com a plantes i insectes de fotografía Macro. 

L'ús d'aquesta tècnica per a separar el subjecte del fons també pot permetre utilitzar un teló de fons que no sigui tan fotogènic, ajudant a emmascarar-ho. Degut a aquest efecte difuminat difús, ajuda a destacar el subjecte en lloc de restar-li valor.

A Renuevo, la teva botiga online de segona mà, t'ajudem a complir els teus objectius com a professional, pots donar un cop d'ull també al nostre article anterior de com fer la foto perfecta d'una papallona

Fins a la propera!

Cristian.

Productes relacionats

Objectiu NIKON AF-S NIKKOR...
Venut
Objectius E353898

Objectiu NIKON AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G de segona mà

129,95 €
IVA inclòs
Objectiu NIKON AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G de segona mà Ref: E353898. Estat de conservació EXCEL·LENT I COMPLET. Inclou tapes i para-sol. Objectiu estàndard notablement lleuger i compacte de 50mm. Compte amb un ràpid diafragma màxim de f/1,8 ideal per a situacions d'escassa il·luminació o quan es desitja poca profunditat de camp i contribueix a una lluminosa...
Objectiu OLYMPUS M. ZUIKO...
Venut
Objectius E353904

Objectiu OLYMPUS M. ZUIKO 12-40mm f/2.8 PRO de segona mà

479,95 €
IVA inclòs
Objectiu OLYMPUS M. ZUIKO 12-40mm f/2.8 PRO de segona mà Ref: E353904. Estat de conservació BO. Inclou tapes de protecció i para-sol original. Objectiu de gran qualitat amb rang focal 12-40mm i magnífica obertura f/2.8. Construcció lleugera, compacta i resistent. AF silenciós i pestanya denfocament manual. mà

Contacta'ns

Si ens contactes en relació amb una compra, tingues el teu número de comanda a mà.
Envia'ns un email
Contacta'ns per correu electrònic
contacte@renuevo.es
Per telèfon
De dilluns a divendres, de 10h a 19h
A través del Xat
El trobareu a la part inferior dreta d'aquesta pàgina
Omple el formulari
Nosaltres ens posarem en contacte amb tu
Anar al formulari
Product added to compare.