Saps quina és la diferència entre gemmes naturals, tractades, sintètiques i d'imitació?

Saps quina és la diferència entre gemmes naturals, tractades, sintètiques i d'imitació?

Comencem aclarint que una gemma Natural és aquella en què l'home només ha intervingut per extreure-la de la Natura i tallar-la.

Aquestes gemmes naturals després de ser tallades poden patir algún canvi. 

1) Gemmes naturals tractades

Alguna vegada has sentit o llegit alguna cosa sobre el tractament que se li aplica a determinades pedres precioses naturals?

Els tractaments són modificacions que es realitzen a les gemmes per millorar-ne l'aspecte: color, transparència i textura, fonamentalment.

Saps quin és l'únic tractament acceptat?

a) El tractament tèrmic o aplicació de calor és l'únic que millora el color original de les gemmes seguint un procés molt similar al que passa a la Natura. Per això és comunment acceptat i no requereix una menció especial: Aquest procediment intensifica la tonalitat d'una gemma i en pot augmentar el valor considerablement.

A RENUEVO ens assegurem sempre que totes les gemmes siguin naturals. Si han patit alguna modificació ho especifiquem a la nostra descripció de les joies i únicament admetem aplicacions de calor.

Si fóssim capaços de deixar una ametista durant 5000 anys exposada a la temperatura constant dels raigs de sol, aconseguiríem intensificar el to lila.

Doncs bé, el tractament tèrmic aconsegueix accelerar, mitjançant uns forns específics a temperatures molt altes, un procés natural que ocorre en determinades pedres (la seva capacitat d'alterar el color quan se'ls exposa a altes temperatures).

Safirs, robins, ametistes, aiguamarines, citrins són exemple de gemmes que poden millorar el seu color si són exposades a la calor.

És important tenir en compte que hi ha molts altres tractaments que milloren l'aspecte d'una pedra, però no augmenten el seu valor davant de les pedres naturals sense tractar:

b) Tinció (o tenyit): Tractaments que es fan servir des de l'antiguitat en materials porosos, amb l'ajuda de substàncies colorants que penetren als porus i incrementen el color. Per exemple, a les Maragdes per intensificar el seu color verd.

c) Impregnació superficial: Es tracta d'un recobriment de la gemma amb ceres o plàstics líquids per donar-los més consistència i evitar que amb el temps es deteriori el color. Un exemple, a les Turqueses perquè no perdin el seu blau tan característic.

d) Farciment: Les gemmes que tenen fissures i cavitats, sovint s'impregnen d'olis, resines artificials i vidres de diferent composició per dissimular els defectes interns i augmentar la transparència de la gemma. Per exemple, als Safirs.

e) Recobriments, Tractaments amb Làser, Irradiacions, HPHT, Difusió tèrmica…. són tractaments molt específics utilitzats per millorar l'aparença dels Diamants i altres gemmes per dissimular imperfeccions internes.

Esmentem ara les gemmes sintètiques:

2) Les gemmes sintètiques

Les gemmes sintètiques han estat creades al Laboratori, són idèntiques a les gemmes naturals quant a aparença, composició química i estructura cristal·lina però no provenen de la Natura sinó que han estat fabricades per l'home.

A causa de la seva major disponibilitat, podem trobar al mercat Maragdes sintètiques, robins sintètics, safirs sintètics o Diamants Sintètics amb uns preus molt assequibles.

És important entendre que les gemmes sintètiques són una reproducció artificial d'una gemma natural i es poden fabricar en sèrie. Això significa que encara que la seva aparença sigui bella, no són úniques i irrepetibles, per la qual cosa el seu preu disminueix considerablement al mercat.

Volem esmentar aquí que la circonita no és un diamant Sintètic. És una pedra sintètica que ha estat creada per imitar el diamant però la seva composició química és completament diferent encara que tingui una aparença similar i el preu pot ser 100 vegades menor que el d'un Diamant Natural.

3) Les gemmes d'imitació

Aquest terme moltes vegades pot portar a confusió. Les imitacions s'assemblen a gemmes reals molt més cares, però no hi tenen res a veure.

Poden ser plàstics, resines…però també pedres naturals imitant-ne d'altres, generalment són molt fàcils de detectar per qualsevol consumidor una mica experimentat.

Com a exemple tenim vidres tallats imitant gemmes, plàstics imitant l'ambre, topacis transparents imitant el diamant, ceràmiques imitant el corall…

Compte, és important entendre que les imitacions sempre són enganyoses. Al mercat hi ha moltes imitacions que poden passar desapercebudes per a un ull poc acostumat i ni el seu aspecte ni el seu preu tenen res a veure amb l'original.

A RENUEVO, no acceptem imitacions.

Contacta'ns

Si ens contactes en relació amb una compra, tingues el teu número de comanda a mà.
Envia'ns un email
Contacta'ns per correu electrònic
contacte@renuevo.es
Per telèfon
De dilluns a divendres, de 10h a 19h
A través del Xat
El trobareu a la part inferior dreta d'aquesta pàgina
Omple el formulari
Nosaltres ens posarem en contacte amb tu
Anar al formulari
Product added to compare.