Com treure màxim profit del teu flash. Tipus i usos

Com treure màxim profit del teu flash. Tipus i usos

Avui parlarem d’un dels temes fonamentals del món de la fotografia: els flashos. Podríem dir que hi han de 3 tipus principalment; flash pop-up o incorporat (integrat a la càmera), flashes externs (es col·loquen a la part superior de la sabata de la càmera o fora amb un disparador) i les llums estroboscòpiques o llums monolítiques (són llums d’estudi més grans). També estan les caixes de llum per la il·luminació lineal d’objectes o productes.

Tots són lleugerament diferents i tenen diferents usos malgrat que esencialment són flashos. Quant es tracta de fer-los servir (dins i fora de la càmera), sovint hi han 2 modus amb els que es pot disparar: TTL o manual. 

El mode TTL

TTL significa "Through The Lens" (a través de la lent). És una mica com el modus automàtic de la teva càmera, que realitza ajustos en funció de la informació de l’exposició de la càmera transmesa al flash.

Aquest utiliza automàticament el sistema de medició integrat de la càmera i la distànciadesde el subjecte per determinar la configuració adequada. Un flash sense TTL necessita informació complerta introduïda pel fotògraf.

Resulta més fàcil de fer servir però pot ser difícil de personatlizar perquè el flash escolleix la la configuració per tu. És per això que hi ha una compensació d’exposició, desde 1/3 fins tres punts complerts (més o menys), el que permet marcar cap amunt o abaix l’exposició requerida.

No és tant personalitzable com el mode manual, però segueix molt útil. Cada flash és un poc diferent, depenent de la marca i el disparador fet servir. 

El mode manual

És de la vella escola, però segueix essent molt rellevant al mateix temps. Si bé el mode TTL és fàcil de fer servir, no sempre és el correcte. El flash manual es pot configurar en diferents potencies desde 1/1 (màxima) a 1/2 (mitja), 1/4 (un quart) i així succesivament fins 1/64 o inclús 1/250 en alguns flashos.

Dominar el flash manual requereix paciència i pràctica. Alguns fotògrafs prefereixen fer servir un fotòmetre (medidor de llum) per determinar la millor configuració. Una vegada que t’acostumes als teus flashos, podràs trobar el teu rang preferit i cenyir-te a elles.

En el mode manual, aconseguiràs ser una mica més creatiu mentres es decideix la configuració, tens el control total. Disparar en clau alta o en tons foscos i ombrívols, o inclús amb un efecte de foc.

Pot requerir una mica d’esperimentació i paciència, però val la pensa l’esforç. 

Altres coses a considerar:

L’apertura tambén pot marcar la diferència al fer que les teves imatges siguin més fosques o més clares, així que tingue-ho en compte.

La velocitat d’obturació, val la pena mencionar que existeix un límit per aquesta amb flash. La majoria de les càmeres semblen funcionar entre 1 / 125s (mínim) i 1 / 250s (com a màxim) quan es conecta un. Anar més enllà d’aquells límits pot causar problemes, ja que la càmera perd la sincronització amb el flash (a menys que pugui aprofitar la sincronització de alta velocitat). Consulta els manuals de la teva càmera i flash per obtindre les millors recomanacions. 

Modificacions

Els modificadors de flash estan disponibles per la majoria dels tipus de flash, desde difusors utilitats és crear una llum més suau i afavoridora. Si no es disposa d’ells, es pot fer rebotar la llum a un sostre o una paret per així suavitzar i aplanar la llum.

Apropar el flash al subjecte el farà més brusc i brillant, mentres que al allunyar-lo aconseguiràs l’efecte contrari. Fer servir el difuminat també pot ser Usar el difuminado también puede ser afalagador. 

Conclusions

El mode TTL ajuda a eliminar els dubtes o problemes al fer servir un flash, ja que s’ajusta automàticament a l’exposició de la càmera, no obstant, hi han ocasions a on això simplement no funciona. El TTL és sovint una característica addicional en els flashos i ocasionalment els fa més cars que els models manuals. 

Si bé el TTL és una meravella, pot ser que no sigui adequat per alguns escenaris. Si ets nou o el teu subjecte es mou, el TTL podria ser una forma menys frustant de disparar. Però és difícil tornar a crear el mateix patró d’il·luminació dues vegades. És per això que sovint el manual pot donar-te molt més control i permetre’t la continuïtat en els teus trets.

De totes formes, l’elecció entre TTL i manual no depén tant del que prefereixis, sinó de l’escenari d’il·luminació que presenti cada toma. A la fotografia amb flash és important dominar tots dos modus, perquè es pugui aprofitar al màxim l’equip.

 

Com sempre a Renuevo, la teva botiga online de segona mà.

Cristian

Potser t’interessi:

Quants trets són molts trets a una càmera?

Distàncies focals: consells per principiants en fotografia

 

Contacta'ns

Si ens contactes en relació amb una compra, tingues el teu número de comanda a mà.
Envia'ns un email
Contacta'ns per correu electrònic
contacte@renuevo.es
Per telèfon
De dilluns a divendres, de 10h a 19h
A través del Xat
El trobareu a la part inferior dreta d'aquesta pàgina
Omple el formulari
Nosaltres ens posarem en contacte amb tu
Anar al formulari
Product added to compare.