5 regles primordials de la composició fotogràfica que no pots oblidar

5 regles primordials de la composició fotogràfica que no pots oblidar

Per començar a entendre les 5 regles primordials de la composició fotogràfica haurem de començar per definir què és exactament. Podríem simplificar dient què és la forma en la que enquadrar la imatge per donar-li l’efecte desitjar, però per fer un treball veritablement genial hem de profunditzar una mica més. 

La composició és la forma en què es planeja la disposició dels elements dins d’una obra pictòrica, fotogràfica o cinematogràfica. És la harmonia, l’equilibri que podem percebre i reflaxar la intenció de l’artista. Per ende, no és poca cosa, sino què és el conjunt impecable de cada una dels  objectes, subjectes, colors i textures.

No importa si tens una Olympus PEN E-PL3 o una Olympus  OM-D E-M1 MARK III, si comprens la importància de la composició fotogràfica de les teves fotos, seran inoblidables.

Ara anem amb els consells! 

Regla nº 1

Vols presentar als teus subjectes de la millor forma possible? Llavors comença a aplicar la dels terços. Es basa en una teoria: si la imatge es concentra en un dels terços de la composició s’obté una imatge més enèrgica i interessant.

Imagina que hi ha una quadrícula (algunes càmeras de fotos et permeten posar-la) com la del tres en ratlla, sobre l’escena, la imatge es divideix en nou requadros, que es creen superposant quatre linies al que es veu.

A n es creuen les quatre linies creant punts d’intersecció són els millors llocs per la posició dels elements més importants de la composició.

Tip: Les mateixes linies poden ajudar-te a que els horitzons estiguin nivelats i els elements verticals de la foto estiguin rectes.

Regla nº 2

La majoria de les imatges llueixen millor si l’horitzó es col·loca a sobre o a sota del centre del enquadrament en lloc de directament en el centre de la imatgen. A excepció de quan busquem fer un reflexe de , per exemple, un llac a on la simetria que podem aconseguir li donarà un efecte molt interessant a la presa.

Regla nº 3

Si es fotografia a persones o animals, el millor és deixar aire en la direcció a on miren. Si hi ha moviment a la imatge, deixa més espai al costat del fotograma al que es dirigeix l’acció o la mirada de l’animal o persona. Així s’consegueix un aspecte més natural i s’aconsegueix percebre el moviment. Lo millor és fer la presa al subjecte de forma que gairebé tot l'espai obert de la imatge estigui a la direcció a la que mira.

Regla nº 4

Al fotografiar edificis o altres subjectes molt lineals, lo ideal és compondre la imatge de forma que els elements arquitectònics dirigeixin la mirada de l’observador per la fotografia. Aquestes "línies principals" poden constituïr els subjectes més importants de la imatge o fer-se servir per dirigir l’observador a una zona concreta de la foto, un punt focal important.

Les corves també afegeixen interès a les composicions. La seva finalitat és portar la vista de l’observador a diferents parts de la imatge. Les corves poden constituïr el subjecte més important o, com en el cas de les linies principals, poden ser la forma de resaltar elements focals.

Regla nº 5

Els subjectes amb patrons repetitius també poden crear fotografies interessants. Tant els patrons que es troben a la natura com els creats per l’home poden donar a una imatge una composició convincent. Els patrons que contenen un element diferent també són interessants. Aprofita també les avantatges de les textures, pren fotografies d’aprop, ja sigui amb el zoom o amb un objectiu macro. 

Ja estàs llest per experimentar amb aquests consells de fotografia? Esperem que sí, fins la propera! 

Com sempre a Renuevo la teva botiga online de segona mà

Cristian.

 

Potser t’interessi:

Fotògraf de fauna? Els millors objectius de nivell bàsic a experimentat 

Com treure el màxim partit a les opcions d’imatge de Canon DSLR?

Contacta'ns

Si ens contactes en relació amb una compra, tingues el teu número de comanda a mà.
Envia'ns un email
Contacta'ns per correu electrònic
contacte@renuevo.es
Per telèfon
De dilluns a divendres, de 10h a 19h
A través del Xat
El trobareu a la part inferior dreta d'aquesta pàgina
Omple el formulari
Nosaltres ens posarem en contacte amb tu
Anar al formulari
Product added to compare.